Η ιστορία μας

Είμαστε τα Qualia!

Το 2020, ο Αλέξανδρος και η Κλαίρη ιδρύσαμε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό QUALIA. Η ΑΜΚΕ QUALIA ήρθε σαν απάντηση στο πιο βασικό ερώτημα που μοιραζόμαστε: «τι γίνονται οι εμπειρίες των ανθρώπων; Τέχνη, ιστορία, μαθήματα;» Από την αρχική μας ιδέα και μέσα από διαφορετικά κοινοτικά πρότζεκτς, πολύ σύντομα η QUALIA  ξεκίνησε να λειτουργεί ως μια κοινωνικοπολιτιστική συλλογικότητα αφιερωμένη στην πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά, με κεντρικό άξονα την έννοια της εμπειρίας. Έτσι, στην QUALIA συναντιόμαστε επαγγελματικά άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και κατευθύνσεις, διατηρώντας ένα κοινό όραμα σχετικά με την έρευνα και την αναπαράσταση της βιωμένης εμπειρίας.

Ως “qualia” (ενικός quale) ορίζονται οι ψυχικές καταστάσεις με πολύ διακριτικό υποκειμενικό χαρακτήρα, το πως δηλαδή ο καθένας και η καθεμία μας βιώνει καταστάσεις όπως η κούραση, η γεύση διαφορετικών τροφών, ο πόνος, η πείνα, η ζέστη, ή πώς βλέπει τα χρώματα, πώς αντιλαμβάνεται τον ήχο, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες. Έτσι λοιπόν, με απόλυτο σεβασμό την υποκειμενικότητα των εμπειριών, τις μετουσιώνουμε σε δημιουργία!

Με αυτό στο νου, τα QUALIA επιμελούμαστε θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις καθώς και ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Στόχος μας είναι η συνολική κατανόηση και αναπαράσταση των ανθρώπινων εμπειριών κοινωνικά, ιστορικά και πολιτιστικά, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η προώθηση της συμμετοχικότητας.

Κοινωνικο-Πολιτιστική Συλλογικότητα

Αρκετό καιρό πριν ιδρύσουμε την QUALIA, δοκιμάσαμε πολλές μορφές συν – εργασίας, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε για όλα μας συνθήκες απόλυτα δίκαιης εργασίας που οδηγούν σε πραγματικά ποιοτικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως ο σεβασμός στη διαδικασία έρευνας και υλοποίησης ξεκινάει ενδοεταιρικά, γι’αυτό και καλλιεργούμε μια κουλτούρα συλλογικότητας και συνεταιρισμού . Κοινώς, μας αρέσει να κάνουμε αυτή τη δουλειά, πολύ και μαζί.